Uteplats

Uteplatsen är ofta en av de mest trivsamma och avslappnade platserna i hemmet. Där kan man slå sig ner med morgonkaffet och tidningen på sommaren eller tända grillen på kvällen. Det finns ofta utrymme för att bjuda hem goda vänner för trevlig samvaro. En uteplats kan byggas och inredas efter smak och tycke.

Börja i rätt ände

När du ska bygga uteplats är det viktigast att börja med en bra planering. Fundera igenom vad du ska använda uteplatsen till och vilka behov och önskemål som finns. Hur stor den ska vara, vilket material den ska byggas i och om det ska vara insynsskyddat. När du gjort funderat ut allt detta bör du lägga ner tid på att planera lite till. Kolla på andras uteplatser och i tidningar för att finna inspiration. Sen är det dags för att räkna på budgeten och eventuellt justera planerna. Man bör alltid lägga på extra för det tillkommer ofta oförutsedda utgifter. Innan du börjar bygga uteplats kan du dessutom behöva ta reda på om det krävs bygglov.

På egen hand eller ta hjälp

En sak att ta ställning till är om man kan bygga själv eller om man behöver ta hjälp av en firma. Har man inte kunskapen kan det ibland vara skönt att låta någon annan bygga uteplatsen men har man tid och engagemang finns det enklare modeller av uteplatser som man kan bygga med hjälp av instruktioner. Man bör vara noggrann när man mäter och bygger, gärna dubbelkolla och dubbelmäta för att det ska bli snyggt och se proffsigt ut i slutändan. På nätet kan du få många goda råd angående vilket virke du behöver samt hur du vårdar din uteplats med olika typer av träskydd.

Inredningen

När bygget av uteplatsen är färdig har man det kanske roligaste arbetet kvar. Se till att köpa passande utemöbler som du trivs att sitta i och som tål både väder och vind. Snygga krukor och blommor ökar känslan i uterummet och man kan gärna lägga till ljuskällor av olika slag.