Bänkskivor

Bänkskivor är kökets arbetsyta och bidrar väldigt mycket till kökets karaktär. Nya bänkskivor är ofta ett inslag i köksrenovering. De finns i många material och färgställningar, och med olika lister kan man variera väldigt mycket.

Laminat har funnits länge och det materialet är mycket slitstarkt. Tidigare kunde laminat lätt bli lite ful med åren, men med nya moderna material bibehåller de utseendet mycket länge. Trä är en klassiker som bänkskiva. Det finns både helt massiva skivor, dels en typ som har en massiv kärna av spånplatta. Trä ger en varm känsla, men kräver ett visst underhåll. Bänkskivor i sten ger ofta mycket vacker yta och håller närmast oändligt länge. Det är dessutom i princip underhållsfritt. Vanliga material är marmor eller granit, men det finns stenmaterial i ett stort antal färger. Töreboda Stenhuggeri i Västergötland erbjuder måttanpassade bänkskivor i granit.

Träskivor och laminat kan beställas som ”löpande längder” där man själv sågar till om det behövs. Stenskivor måste man alltid måttbeställa, eftersom bearbetning kräver speciell utrustning.