Att välja rätt köksfläkt

En köksfläkt är en fläkt som är speciellt anpassad för köket för att transportera bort matos och dofter från just matlagning. Med en väl fungerande och anpassad köksfläkt är du garanterad att matos inte sätter sig i väggarna eller dröjer sig kvar i rummet timmar efter att maten är lagad och uppäten.

Köksfläktar – är dyrast alltid bäst?

De flesta kök i Sverige idag är utrustade med en köksfläkt, som ofta sitter upphängd på väggen direkt ovanför spisen, för att kunna transportera bort matos på bästa möjliga sätt. Det finns gott om olika fabrikat och utseende på dagens köksfläktar, allt från traditionella spiskåpor som fokuserar på funktion till köksfläktar som snarare ser ut som konstverk och som monteras på väggen eller i taket ovanför spisen.

Prisuppgifterna på en fläkt sträcker sig från 3000-4000 kronor upp till det mångdubbla med riktiga designfläktar för runt 50 000 kronor. Dyrast är inte alltid bäst i form av funktion och fläktförmåga, däremot är dyrare ofta synonymt med snyggare och modernare, vilket är en helt annan fråga.

Funktion mot design

Det som gäller när man väljer en köksfläkt är naturligtvis att den ska klara av att fläkta och hjälpa till att ta bort os och matlukt på bästa sätt. Men detta kan kombineras med olika typer av design och för den trendkänsliga finns det många snygga varianter att välja mellan. Men fungerar de snygga och ibland även platta fläktarna lika bra som de mer utskjutande typerna med traditionellt utseende? Ja, idag gör de faktiskt det. Lika många moderna och mer designade fläktar har visat sig lika bra i test som äldre och mer traditionella modeller.

Den som ska välja en köksfläkt bör fokusera på funktionen och att fläkten fungerar som den ska, och för det behöver den vara rätt monterad och sitta på rätt plats i köket. Men en bra och väl fungerade fläkt kan även vara riktigt dyr. Vad just du väljer är upp till dig (och din plånbok)!