Värme och isolering

isoleringNär du ska bygga hus eller renovera är isolering och uppvärmning en viktig aspekt på många plan. Bra isolering innebär lägre energikostnader, bättre miljö inomhus och ökat värde för bostaden.

Alternativen är många när det kommer till uppvämning. Om du har möjlighet att koppla in dig på kommunens fjärrvärmenät är det oftast det bsta alternativet. Om du bor på landet och inte har tillgång till fjärrvärme kan bergvärme eller sjövärme vara ett alternativ som dock kräver en ganska stora investeringar. Värmepumpar är ett billigare alternativ till berg- och sjövärme och det finns många tllverkare och installatörer av värmepumpar.

En tumregel när man funderar kring värme och isolering är att börja med isoleringen först. Risken med att vänta med isoleringen till sist är att uppvärmningsanläggningen blir feldimensionerad och fungerar dåligt. Det är vanligt att dålig uppvärmning beror på läckor i husets isolering och innan man investerar i dyra uppvärmningsanläggningar är det bra att se över vart energibovarna i huset verkligen finns. I ett hus som har optimal isolering skulle det faktiskt kunna räcka med kroppsvärmen från de boende i huset, ljuskällor och hemelektronik som enskild värmekälla. Tänk på att genom att klä huset varmt tar du kontroll över den naturliga värmen. Energismart och miljövänligt.

värme