Beslag

köksbeslagBeslag är samlingsnamnet för alla de handtag, knoppar, gångjärn och så vidare som man har i ett hem.

I samband med att man renoverar ett kök är det väldigt vanligt att man även byter handtagen på dörrarna. Eftersom köksluckor oftast är släta så syns dörrhandtagen väldigt väl. Det finns ett mycket stort utbud av handtag i material som trä, mässing, läder och kombinationer av dessa. I de fall man målar om luckorna kan man också passa på att fräsa ur i dörrarna för infällda handtag.

Vid renoveringar byter man ofta handtag och gångjärn för att få en stil som passar. Om man bor i ett hus med plasthandtag bör man byta ut dem direkt, de kan vara livsfarliga vid en brand. Antingen låter man snickaren köpa in beslagen tillsammans med det övriga materialet som krävs för renoveringen, eller så köper man dem själv.

Möbelbeslag är nästan en vetenskap i sig. Här menar man handtag med eller utan nyckelhål eller enbart en nyckelskylt. En ommålning med nya handtag kan göra underverk med en sliten möbel.

Gånggärn och beslag

Vissa utrymmen vill man kunna låsa, kanske på grund av att det där finns saker som är olämpliga eller farlig för barn. Då kan det vara på sin plats att införskaffa ett hänglåsbeslag. Hänglås är ett bra sätt att låsa skåp eller lådor så att obehöriga inte kommer in i dem.